17 Nisan 2021 Cumartesi

“İLAHİ RÜZGAR”—KAMİKAZE----


Tarihin en kanlı olaylarından biri olan İkinci Dünya Savaşı’nın kaderini değiştiren Japon kamikaze pilotlarıyla ilgili bu bilgileri duyunca çok şaşıracaksınız. 1 Eylül 1939 yılında başlayan, 6 yıl boyunca devam eden, tarihin karanlık sayfalarında insanlık onurunu ayaklar altına alan esir kampları, 60 milyondan fazla ölü insan, trilyonlarca dolarlık maddi kayıp ve bugün bile hala etkileri devam eden iki atom bombası bırakan İkinci Dünya Savaşı...

Dünyadaki neredeyse her ülkenin bir şekilde dahil olmak zorunda kaldığı bu savaşın en büyük katılımcı ülkeleri Nazi Almanyası, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Japonya gibi güçlü ülkelerdi. Japonya, bu ülkeler arasında tam anlamıyla savaşın kaderini değiştirdiğinden söz edebileceğimiz bir ülkeydi. 7 Aralık 1941 tarihinde kamikaze pilotlarının yaptığı Pearl Harbor saldırısı tüm dengeleri değiştirdi.

Güçlü, onurlu, vatanına, imparatorluğuna ve geleneklerine bağlı bir halk olarak bilinen Japonlar, İkinci Dünya Savaşı’nda da canlarını hiçe sayarak bu kamikaze saldırılarını gerçekleştirmişler ve dünyanın kaderini değiştirmişlerdir.

Kamikaze pilotları, İkinci Dünya Savaşı’nda adından söz ettirseler de aslında kavramın kökleri Japonlar için oldukça eskiye dayanıyor. Kelime anlamı “ilahi rüzgar” olan kamikaze, Japon halkının kurtuluşunu ve direnişini sembolize eden kavramlardan bir tanesi. Bu kavramın ortaya çıkış tarihi 13. yüzyıla dayanıyor.


13. yüzyıl, Moğolların Yuan Hanedanı’nın İmparatoru Kubilay Han’ın durdurulamaz bir güçle, yoğun bir işgal sürecinde olduğu ve tüm dünyayı Moğol etkisinde bıraktığı zamanlardı. 1274 ve 1281 yıllarında Japonya üzerine büyük bir donanma gücüyle saldırdı Kubilay Han. "Bunei no Eki" ve "Kōan no Eki" isimleriyle anılan bu seferlerde başarılı olamadı çünkü Japonların doğadan gelen bir yardımları vardı. Moğol İmparatorluğu’nun büyük bir yenilgiye uğradığı bu seferler sırasında, Moğol donanmasının neredeyse %75’lik bir bölümü korkunç fırtınalar sonucu yok olmuştur. Japonların başarılı savunmasının yanı sıra, bu fırtınaların da etkisi büyüktür bu yenilgide... Moğolların saldırı döneminin sonunu getiren bu yenilgideki en büyük payın sahibi fırtınalar, Japonlar tarafından “ilahi rüzgar” yani kamikaze olarak isimlendirilmiştir.

KAMİKAZE PİLOTLARI


İkinci Dünya Savaşı’nın kaderini değiştiren en büyük olaylardan sayılan Pearl Harbor saldırısıyla akıllarda kalan kamikaze pilotları, bu saldırıdan önce de uygulanan bir saldırı stratejisine dahildiler. Hatta öyle ki, bu sayının yüzlerce olduğu tahmin ediliyor. Kaydedilmiş ve hedefini bulan 47 kamikaze pilotu varken; hedefi kaçırmış, havada vurulmuş yada başka bir sorunla karşılaşarak görevini tamamlayamadan yaralanmış yada hayatını kaybetmiş 300 kadar kamikaze pilotundan söz ediliyor.

Kamikaze saldırı stratejisinin yaratıcısı Japon Donanması’nın kıdemli pilotlarından Masafumi  Arima olarak kabul ediliyor. Uçağa atlayarak, gitmeden önce GERİ DÖNMEYECEĞİNİ TÜM ASKERLERE NET OLARAK bildirmişti.

PEARL HARBOR VE KAMİKAZE

 

Pearl Harbor saldırısı, dünyanın kamikaze pilotlarıyla tanıştığı ve asla unutamadığı bir olay oldu. Takvimler 7 Aralık 1941 tarihini gösteriyordu. Amerika Birleşik Devletleri henüz İkinci Dünya Savaşı’na aktif olarak katılmamış ancak tüm dünyanın diken üstünde olduğu bu tarihlerde bir gövde gösterisi yapmak hem de önlem amacıyla, büyük deniz gücünü Hawaii sahillerinde bulunan Pearl Harbor’da konuşlandırmıştı

Çin ile yaşadığı büyük mücadeleden henüz galip çıkmış güçlü Japonya, Amerika Birleşik Devletleri’nin bu tehditkar tavrından hoşlanmamış ve bu gücü aradan çıkarmak istemiştir. 7 Aralık 1941 tarihinde onlarca kamikaze pilotu “Tenno Heika Banzai” savaş çığlıklarıyla Pearl Harbor’a saldırdılar. Sonuç Japonya için memnun ediciydi fakat insanlık için korkunç bir sonuç çıktı ortaya.



İNTİHARA UÇAN GENÇ SAVAŞÇILAR

 Kamikaze pilotu olarak bu intihar görevine atılan pilotların neredeyse tamamı 24 yaşının altında, hatta bazıları 17-18 yaşındaydı. Bunun yanı sıra uzun eğitimlerden geçmiyor, ortalama 40 saatlik temel bir eğitim alarak intihar görevine çıkıyordu bu genç insanlar. Belki yeterli eğitim alamamaları nedeniyle çoğu zaman hedefi tam olarak vuramıyor yada daha hedefe tam olarak yaklaşamadan havada vuruluyorlardı. Tarihin karanlık sayfalarında yerini alan, dünyanın gördüğü en kanlı savaş olan İkinci Dünya Savaşı’nın kaderini değiştiren kamikaze pilotları, her şeye rağmen Japonya’nın bu savaştan galip çıkmasını sağlayamadılar. Onuru için kendini öldürme düşüncesine inanan Japon halkı için birer kahraman sayılan bu genç kamikaze pilotları, savaşın korkunç ve bir o kadar da akıl almaz yönünü tüm hatlarıyla gözler önüne seriyorlar.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YAYIN VE BLOG İÇERİĞİ

  ZAMANSIZ TARİH DERGİSİ YIL/ SAYI : 2020-2021/ 1 GENEL YAYIN YÖNETMENİ: H.VEYSEL KIRLANGIÇ-  TARİH ÖĞRETMENİ YAYIN YÖNETMENLERİ AZRA NAZ ...